pasfoto

Ik ben Roland Hols, geboren in Den Haag in 1969. Al op de kleuterschool ben ik klaar gestoomd voor waar ik nu mijn brood mee verdien, namelijk tekenen! Tijdens de basisschool kon ik lekker wegdromen over wat ik die middag zou gaan tekenen, ontwerpen of bouwen. Zo was al vrij snel duidelijk dat ik een creatieve jongen was.

Mijn verloop op de basisschool zette zich voort op de middelbare school. Mijn interesse lag dan ook vrijwel alleen bij tekenen en handenarbeid. Men wist niet zo goed wat ze met mij aan moesten. Als mij de vraag gesteld werd: ‘Wat zou je willen gaan doen?’ Dan was het antwoord voor mij helder, namelijk: ‘dingen maken’. Hier werd dan wat lacherig mee omgegaan en ik kreeg dan ook de vraag terug: ‘Wat voor dingen wil je dan maken?’ waarop ik antwoordde: ‘Hoe weet ik dat nou!? Er zijn genoeg dingen die nog niet bestaan’. Als ik had geantwoord met: ‘de mobiele telefoon’, dan was het helemaal geniaal! Al met al was ik niet de makkelijkste, maar wel creatief.

Tijdens mijn vervolgopleidingen ging ik nadenken over wat ik zou willen worden. Architect leek mij wel wat. Ik heb de MTS en HTS bouwkunde succesvol afgerond. Om architect te worden had ik verder moeten studeren, maar daar was ik even klaar mee en ben toen de praktijk in gegaan.

Na werkzaam te zijn geweest bij architectenbureaus kwam ik tot de ontdekking dat dit toch niet zo bij mij paste. Dit was puur een gevoel op dat moment. Ik kwam terecht bij Ingenieursbureau Zonneveld, waar ik met mijn creatieve brein wel mijn ei kwijt kon. Ik kwam daar in de ontwerpgroep terecht, waar ik veel met mijn ruimtelijk inzicht en 3d teken kwaliteiten kon. Wel was ik hier al gauw tot de ontdekking gekomen dat ik niet veel langer voor een baas wilde werken en zelfstandig wilde worden.

Ik was mij ervan bewust dat ik gaven had die vrij uniek waren. Een combinatie van creativiteit en fantasie. Ik wilde daadwerkelijk dingen ontwerpen die er nog niet waren. Ik had er altijd al van gedroomd iets nieuws te creëren, waarvan iedereen kan genieten, met de nadruk op iedereen! Zo ben ik begonnen met het tekenen van leuke figuurtjes. Al gauw nam mijn fantasie de vrije loop en daarin was alles mogelijk. Ik ben mijn 'droom' gaan 'leven'. Ik ontwikkel cartoons, waarin alles mogelijk is en waarmee ik mensen een positieve prikkel kan geven. Dat is dan ook mijn grootste uitdaging: het maken van tekeningen die iedereen aangrijpen!

Na, in 1995 mijn ontslag te hebben genomen, ben ik commercieel aan de slag gegaan. Met mijn tekeningen onder de arm ging ik de boer op. Zo begon ik met het ontwerpen van cartoons voor sportscholen, kappers en tandartsen. Dit bleek een groot succes, waardoor mijn cartoons al op veel plekken te zien waren en mijn klantenkring groeide. Ik werd ontdekt door grotere organisaties als Albert Heijn dc, Jumbo, Plus retail, Informatique, TV Rijnmond, Toyota, Boland Party Partners, JohnsonDiversey, Feyenoord, Wehkamp, Florensis BV, Trade-on, Eijffinger behang, a.s.r. verzekeringen, verschillende supermarktketens, diverse groothandels, overheidsinstanties en stichtingen. Ik ben blijven ontwikkelen en startte mijn eigen webwinkel. Tot op de dag van vandaag teken en ontwerp ik met veel plezier, waardoor de kans groot is dat je mijn cartoon ontwerpen ergens tegenkomt! Wellicht tijdens een bezoekje aan de tandarts!

Tot slot nog één tip: ''Geloof in jezelf, live your dream!''

Roland